Güneş enerjisi santrali kurmak, günümüz teknolojisinden faydalanarak enerji ihtiyacını karşılama konusunda çok önemli olan sürdürülebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak bilinir. Güneş enerjisi santralinde güneşin bol miktarda sunduğu doğal enerjiyi kullanarak elektrik üretimi sağlanır. Bu sayede güneş panelleri, çevre dostu bir çözüm sunarak kullanıcıların beklentilerini karşılar. Gıda, tarım ve hayvancılık konusunda çok önemli katkıları olan güneş enerjisi santralleri fosil yakıtlara olan bağımlılığı ve çevreye olan zararlı etkileri en aza indirerek insan ve çevre sağlığını güvence altına alır.

arazi-ges-kurulumu.jpg

Güneş enerjisi santralleri kullanıcılar için pek çok avantajı beraberinde getirir. Güneş enerjisinin çevresel etkisi minimum olmakla beraber son derece temiz bir kaynaktır. Bahsi geçen güneş panelleri, işletim süresi boyunca sera gazı salınımı ya da yakıt tüketimi gibi zararlı emisyonlarla atmosfere zarar vermez. Bununla beraber kullanılan güneş enerjisi santralleri, enerji maliyetlerinde düşüşe sebep olarak yıl boyunca enerji tasarrufu elde edilmesini sağlar.

Arazi GES Kurulumu Çalışma Prensibi

Arazi GES kurulumunda çalışma prensibi güneş ışınlarının güneş panelleri tarafından yakalanması ve bu panellerde meydana gelen fotovoltaik hücrelerin direkt olarak elektrik enerjisine dönüşmesine olanak tanımasıdır. Oluşan bu elektrik enerjisi kull-anılan invertörler sayesinde doğrudan akımdan (DC) alternatif akıma (AC) dönüştürülür ve direkt olarak elektrik şebekesine aktarımı sağlanır.

Güneş panelleri, güneş enerjisi santralinde çok önemli bir bileşen olarak görev alır. Bu güneş panellerinin silikon tabanlı fotovoltaik hücrelerden oluşması, güneş ışığına maruz kaldığı her an elektrik üretimi sağlamasına neden olur. Güneş enerjisi panellerinin birbiriyle olan gerekli bağlantıları yapıldığında, enerji üreten birimler olarak görev almaya başlar. Sonrasında inverterler ile yapılan çevrim sonrası üretimi gerçekleşen elektrik direkt olarak şebekeye aktarılarak kullanım için hazır hale gelir.

Arazi GES Santrali Kurulum Aşaması

Arazi güneş enerjisi santralleri, çok büyük oranlarda güneş enerjisinin aktif bir şekilde kullanıldığı, önemli enerji üretim tesisleridir. Kurulan bu santraller, çevresel etki değerlendirmesinden sonra geniş bir arazi alanına yerleştirilen güneş enerjisi panelleri ile güneş ışınlarından elde edilen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek sürdürülebilir ve temiz enerji elde edilmesine olanak tanır.  Arazi GES kurulumunda doğru arazi seçiminin çok önemli olmasından kaynaklı arazi ve tasarım aşamaları titizlikle yürütülmelidir. Bu durum projeden verim elde etme ihtimalini arttırırken aynı zamanda başarı için olmazsa olmazdır.

GES santrali kurabilmek için ilk etapta finansal güvence ve onay alma aşamalarını geçmiş olmak şarttır. Güneş enerjisi santrali kurulumunda dağıtım yapmak istediğiniz arazi ve şebeke hatları için ilgili kurumdan bağlantı anlaşması almak gerekir. Onay süresinin yaklaşık 3 ay gibi bir zaman dilimi olması söz konusu olduğundan sabırlı olmak faydalı olacaktır. Kâğıt üzerindeki gerekli tüm prosedürleri başarıyla hallettikten sonra ise güneş enerjisi santrali kurmak konusunda uzman olan bir elektrik mühendisiyle çalışmaya başlamak sonuca daha kolay ve başarılı şekilde ulaşmanızı sağlar. Bu anlamda Minas Enerji’nin tecrübeli mühendisleri, bu konuda gerekli destek ve detaylı bilgiyi vererek işlemleri hızlı ve kolay şekilde halletmenizi sağlar. Arazi güneş enerjisi kurulumunu başarıyla sonuçlandırmak için gerekli aşamalar şu şekilde karşınıza çıkar:

  • Güneş enerjisi santrali kurulumu yapılması hedeflenen arazi net şekilde belirlenerek gerekli etüt çalışmalarına başlanır,
  • Maliyet ve kar hesaplamaları analiz edildikten sonra finansman için bir yönetim şekli belirlenir ve gerekli görüldüğü takdirde hibe ve destek programlarına başvurulur,
  • GES kurulumu için yapılmak istenen arazi satın alınır ya da kiralanarak belirlenir,
  • Kurulması hedeflenen güneş enerji santrali için Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) ve Marjinal Tarım Raporu temin edilmelidir.
  • Bir sonraki aşamada elektrik dağıtım şirketine başvurularak kurulum yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan başvuru evrakları bizzat teslim edilmelidir,
  • GES kurulumu için kullanılacak olan arazinin güneş panellerini doğru şekilde yerleştirebilmek için uygun hale getirilme işlemleri tamamlanmalıdır,
  • GES kurulum sistemi için gerekli bulunan tüm malzemeler en kısa süre içerisinde temin edilir,
  • GES kurulumu gerçekleştikten sonra bağlantı işlemleri gerekli şekilde tamamlanır,

Kurulan GES sisteminin düzenli olarak çalışabilmesi için rutin kontrolleri bakımı ve sigorta işlemleri gibi detaylarla ilgilenmesi için tedarikçi bağlantı anlaşması gerçekleştirilmelidir.

Arazi güneş enerjisi santralleri, güneş ışınlarından faydalanılarak elektrik üretimi gerçekleştiren son derece zengin fonksiyona sahip santral sistemleridir. GES kurulumunda her firmanın teklifi birçok farklı etkene göre değişkenlik gösterir. Teklif konusunda farklılık yaratan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Güneş enerjisi santrali kurulacak arazi,
  • Proje aşaması,
  • Arazinin zemin özellikleri ve boyutu,
  • EPC performansına dâhil garanti kapsamı,
  • Talep edilen güç.

GES kurulumu için kurumlardan teklif alırken, maddelerin önceden belirlenmiş ve belgelenmiş şekilde sunulması son derece önemlidir.

GES Kurulumu Arazisi Seçerken Önemli Unsurlar

Güneş enerjisi santrali kurulumunda arazi seçimi yaparken bazı detaylara dikkat etmek ve belirlenen şartların yerine getirilmiş olması gerekir:

  • GES arazisinin güney cepheye doğru bakıyor olması,
  • Güneş ışınlarını çok iyi şekilde alabilecek bir konumda yer alması. Güneş enerjisi santrali kurulumunda güneş potansiyeli yüksek olan arazilere yönelmek daha doğru bir seçimdir. Seçilen arazinin yıl boyunca yeterli oranda güneş ışınlarına maruz kalıyor olması, güneş enerjisi santral kurulumu için uygun olduğu anlamına gelir. Güneş ışınlarını ne kadar aldığını tespit etmek için arazinin meteorolojik araştırmaları yapılarak güneş alma süresi hesaplanabilir. GES kurulacak olan arazinin son yıllarda ortalama aldığı güneş miktarı, yağmur oranı ya da bulutlu olduğu günlerin sayısı gibi önemli veriler değerlendirdikten sonra tercih yapılması,
  • Trafo merkezine yakın bir konumda yer alan arazilere yönelmek. Trafo merkezi, kurulacak olan GES arazisinin elektrik kapasitesini mutlaka sağlamış olması,
  • GES arazisinin Marjinal Arazi Statüsünde yer almış olması,
  • Arazinin yanından yol geçiyor olması,
  • Güneş enerjisi santrali kurulumu yapılacak arazinin jeolojik yapısı bu sisteme uygun şartlarda olmalıdır. Bölgenin ışınım potansiyeli her ne kadar yüksek olsa bile, arazinin kendine has jeolojik yapısı mutlak surette incelenmelidir,
  • Arazinin toprak yapısı, kurulum aşamasından son derece önemli ve belirleyicidir. Eğer kayalık bir zemin yapısı bulunan araziye GES kurulumu hedefleniyorsa, konstrüksiyonların beton olarak seçilmesi şarttır,
  • Eğimli ya da tümsekli araziler GES kurulumu sırasında ek masrafa yol açmakla kalmayıp arazide kullanılan iş gücünün artmasına neden olur,
  • Son olarak satın alınan GES kurulumu arazinin yakınlarında yüksek tepe ya da bir yapının bulunması güneş ışınlarına karşı arazinin gölgede kalmasına neden olabilir. Buna dikkat etmek son derece elzemdir.

Güneş enerjisi çok temiz ve sürekli kendini yenileyebilen bir enerji kaynağı olduğundan güneş enerjisi santralleri fosil yakıtlarla kıyaslandığında karbon salınımı yapmaz ve çevre dostu bir enerji kaynağıdır. GES kurulumu sonrası santralin işletme maliyetleri genel olarak düşük tutulur. Bu santraller enerji üretimi sırasında ekstra bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadığı için elektrik enerjisi üretimi birim fiyatı oldukça düşüktür.

Güneş panelleri oldukça uzun ömürlüdür ve rutin temizlik dışında herhangi bir bakıma ihtiyaç duymaz. Panel üreticilerinin pek çoğu ürünlerinin 25 yıl sonra bile %80 sorunsuz çalıştığını garanti ederek kullanıcıya sunar. Bu avantajlar göz önünde bulundurulduğuna güneş enerjisi santrali kurulumu dünya genelinde sıklıkla tercih edilen bir sistem olarak kabul edilir.

Arazi GES Kurulumunda Minas Enerji Kalitesi

Arazi GES kurulumu bu alanda teknik bir uzmanlık ve deneyim gerektiren önemli bir sektördür. Bu yüzden projelendirme aşamasından başlayarak son noktaya kadar profesyonel bir destek almak gerekir. Proje desteği, sistem tasarımı, uygun yer seçimi, proje yönetimi, yasal izinler ya da bakım onarım gibi işlemleri sizin adınıza yürüten bir firmayla çalışmak konfor alanınızı genişletir. Aksi takdirde beklediğiniz performansı bulamamakla birlikte aynı zamanda boşa yatırım yapmış olursunuz.

Minas Enerji, bu noktada teknoloji ve enerjinin bir arada yer aldığı ve GES Kurulumu konusunda müşterilerine akılcı çözümler sunan profesyonel bir firmadır. Güvenilir, temiz ve uygun maliyetli sürdürülebilir enerjiyi herkes için ulaşılabilir hale getirmek için firmamız tüm hizmet ve ürünleri bütçeye uygun cazip fiyat aralıklarında sizlere sunmaktadır. Toplumda dönüşüm yaratmak ve firmamız bünyesinde tasarladığımız her hizmet ve üründe ülkemizi kalkındırmak , temiz enerjinin insan ve çevre sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulayan çalışma prensibi ile her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyoruz.

Uzun yıllara dayanan Minas Enerji çalışma tecrübesini deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarından hemen bize ulaşabilirsiniz. Minas Enerji, sürdürülebilir enerji kaynaklarını teknoloji ile harmanlayarak hizmet vermeye devam ediyor.

Minas ile Enerjide Tasarrufu Keşfedin, Verimliliği Yaşayın!
Faturanızı bize iletin. Size en kısa sürede ulaşalım.