Çift yüzlü (Bifacial) güneş paneli, ön tarafından ve arka tarafından güneş ışığına maruz kalarak elektrik üretebilen güneş paneli anlamına gelir. Hem ön yüzeyini hem de arka yüzeyini olmak üzere, panellerde çift taraflı olarak gelen güneş ışığından faydalanan hücreleri bulunur.
Yenilenebilir enerji kaynakları söz konusu olduğunda güneş enerjisi en yaygın şekilde kullanılan alternatif olarak karşınıza çıkar. Günümüzde enerji kaynakları adına fosil yakıtlardan çok yenilenebilir enerji kaynaklarına olan rağbetin arttığı bir döneme geçildiği açık bir gerçektir. Bu değişim söz konusu olduğunda, çevre dostu teknolojilerin gelişmesiyle birlikte birçok farklı üretim ortaya çıkar. Verimliliği artırma ve gelen güneş sayesinde maliyeti azaltan çalışmalar yapma, bu ürünlerin her gün yeni tasarımlarının ortaya çıkmasına neden olur. Bu anlamda çift taraflı güneş panelleri son derece dikkat çekici özellikleri bulunan ürünlerdir. Bifacial güneş panelleri, geleneksel güneş panellerinden farklı bir çalışma prensibine sahip olduğundan son yıllarda oldukça popüler hale gelmeyi başaran ürünüdür.
Çift taraflı güneş panelleri, her tarafı camdan üretilen çift taraflı panellerden ortaya çıkar. Bir diğer ismi cam güneş paneli olarak da bilinen bu ürünler çerçevesiz bir dış tasarıma sahiptir. Doğru bir uygulama ve doğru yerleşim sayesinde fotovoltaik güneş panellerinin %30 civarında daha fazlası bir enerji üretimi sağlayabilirsiniz. Çift yüzey üretimindeki temel prensip aslında ürünün ön tarafının ve arka tarafının plakalarında gölge oluşumunu azaltmaktır. Bu panellerin bağlantı kutusu boyutu arka kısımda yer alır ve küçüktür. Yer ise bu panellerin alt bölümündedir. Yüzey yansıtıldığı takdirde, yüzeyin yansıtma gücü, terim olarak albedo etkisi olarak bilinir. Enerji üretiminin verimliliğini arttıran bir diğer önemli etken ise panelin yüksekliğidir. Eğer konum itibariyle güneş kolektörü çatının yüzeyine ya da altına takın bir bölümde yer alıyorsa, yansıtıcı ışın plakasının yüzeyine düşerek sistem tasarımları ile birlikte yükseklik arttırılabilir ve bu sayede enerji üretimini maksimum seviyeye çekmek mümkün hale gelir.
Çift yüzlü güneş paneli, tek yüzlü güneş panellerine göre çok daha verimli bir kullanım deneyimi sunar. Tek yüzlü (monofacial) güneş panelleri, yüzeyine temas eden güneş ışığından elektrik enerjisi üretirken, çift yüzlü güneş paneli tek yüzlü panellerden farklı olarak direkt olarak gelen ışıktan ve yansıyan ışıktan enerji üreterek beklentileri karşılar. Dolayısıyla tek yüzlü panellerle kıyaslandığında, çok daha arttırılmış güç üretimin söz konusu olduğu söylenebilir.
Güneş ışığının, zemin de dâhil birçok yüzeyden yansıma özelliği vardır. Çift yüzlü olan güneş panelleri, geleneksel güneş panellerinin gözden kaçırdığı ışığı yakalar ve bu sayede çok daha fazla enerji üretimi yapabilir. Çift yüzlü güneş panelleri, tek yüzlü panellere göre %15’e varan üstün bir verimliliğe sahiptir.
Çift yüzlü güneş paneller, geleneksel panellere göre daha yeni bir teknoloji kullanılarak ortaya çıktığından her güneş paneli üreticisi tarafından üretildiğini bilmekte fayda vardır. Ayrıca tek yüzlü panellere bakıldığında yaklaşık %10 kadar yüksek fiyat aralıklarında satışa sunulduğu söylenebilir. Ayrıca bu ürünlerin kurulumu da bir nebze karışık olabilir. Özellikle panellerin arkasında yer alan taşıyıcıların, hücrelere yansıtan güneş ışığını kesmemesi son derece önemli bir detaydır. Güneş izleyicinin dönüş ekseni, çift taraflı güneş panelinin arka tarafına doğru gizlenir. İşlevsellik olarak ön plana çıkan çift taraflı güneş panelleri ağır olduğundan montaj aşaması da zorlayıcı olabilir.
Çift taraflı güneş panellerinin kurulumunda alt bölümün biraz açık bırakılması gerekir. Bundan dolayı çift yüzeyli güneş panellerinin genellikle çatı kurulumu için uygun bir tasarıma sahip olmadığı söylenebilir. Çatı kurulumlarında çatı ve güneş paneli arasında yaklaşık 10-15 cm gibi bir bozukluk söz konusu olduğundan, bu durum çok az bir miktarda olsa yansıyan ışığın arka yüzeye ulaştığı anlamına gelir.
Çift yüzlü güneş panellerinin genel kullanımı kamu hizmeti ölçekli olan zemin montajı yapılan alanlar için çok daha uygundur. Bu noktada panelin arka bölümünden alınan güç çıkışı, zemine göre farklılık gösterebilir. Zeminin yansıtıcı özelliğinin bulunması, enerji üretiminde artışın yaşanmasına neden olur. Çift yüzlü güneş panellerinin kullanıcıya sunduğu en önemli avantajlardan biri her bir panelin çok daha fazla elektrik üretebilme potansiyeline sahip olmasıdır. Bu durum dolayısıyla metrekare başına üretimi mümkün olan enerji miktarını yeniden optimize etme fırsatı yaratır. Herhangi bir uygulama için en ideal seçimin çift yüzlü güneş enerjisi paneli olduğunu söylemek için çok geniş bir değerlendirme yapmak ve buna göre bir seçim yapmak gerekir.
Çift yüzlü güneş panelleri ile güneşten maksimum seviyede verim elde etmek ve buna bağlı olarak daha yüksek bir enerji üretimi sağlamak mümkün hale gelebilir.
Günümüz teknolojisinde güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek avantaj sağlamak için çift yönlü güneş panellerinin sıklıkla kullanıldığı doğrudur. Bu paneller kullanıcılar için beraberinde birçok avantajı getirir. Çift yüzey güneş panelleri, her iki yüzeyinde güneş ışığını toplama özelliği bulunduğundan, geleneksel panellere oranla çok daha yüksek performans sergiler. Bu panellerin dikey bir konuma montajının yapılması, enerji üretiminin verimliliğini arttıran bir diğer faktördür. Bu panellerin yansıma faktöründen yararlanabilme potansiyeli çok daha yüksektir.
Yansıyan ışıktan çift taraflı enerji üretimi sağlayan bu paneller çevre dostu bir enerji kaynağı olarak dikkat çeker. Güneş enerjisi, fosil yakıtlara göre çok temiz ve insan sağlığı için sorun teşkil etmeyen bir enerji salınımı ortaya koyar. Çift yüzey güneş panellerinin enerji üretimi ise düşük karbon ayak izi sayesinde gerçekleştiğinden tam bir çevre dostudur.
Bifacial güneş enerjisi panelleri son derece dayanıklı ve uzun ömürlü bir kullanım konforu sunar. Hem arka hem de ön yüzeylerin aynı anda kullanılması, güneş enerjisi panellerinin her iki yüzeyinde güneş ışığına maruz kalarak, yüzeylerin daha yavaş yıpranmasına neden olur. Bu sayede panelin kullanım ömrü uzamış olur. Ayrıca çift yüzey güneş panellerinin geleneksel panellere göre çok daha estetik bir görüntüsünün olduğu söylenebilir. Ön yüzey bölümünde yer alan hücrelerin yerleşimi, çatı ve diğer yapıların estetiği açısından çok daha uyumlu bir görüntü yaratılmasını sağlar.
Geleneksel güneş panellerine göre daha maliyetli olan çift yönlü güneş panelleri, %30 civarında fazla enerji üretme potansiyeli olduğundan dolayı beklentileri karşılar. Bu güneş panellerini tercih ettiğinizde, 20 yıl boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabilir ve enerji üretiminde yüksek verimlilik elde edebilirsiniz. Ülkemizin dört mevsimi yaşayan bir konumda yer alması, bu panelleri tercih etmeniz için en önemli sebepler arasında yer alır. Daha az panel kullanarak elde edebileceğiniz verimi en üst seviyeye çıkarabilirsiniz.
Yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmek, ticari ve sanayi işletmelerinin bir adım öne çıkmasını sağlarken aynı zamanda çevre dostu bir enerji kaynağı kullanarak gelecek nesillere daha temiz ve yaşanılır bir dünya bırakma konusunda yardımcı olur. Minas Enerji, bu anlamda güneş enerjisi paneli temini sağlayan ve üst düzey kalite standartlarında üretim gerçekleştiren son derece nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Ticari ve sanayi işletmelerinde enerji tasarrufu ile kurumunuz için doğru bir adım atmak ve ihtiyacınıza uygun güneş panellerine tek tıkla sahip olmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Temiz enerji söz konusu olduğunda Minas Enerji farkını yaşatmaya devam ediyor.