Güneş elektrik paneli fiyatları söz konusu olduğunda, üç temel değişken olduğunun bilinmesinde fayda vardır.
Bunlar şu şekilde sıralanır:
Çatı elektrik paneli fiyatları, panelin gücüne, tipine, markasına ve diğer özelliklerine göre değişiklik gösterir.
Elektrik üreten güneş paneli fiyatları ile panel çeşidi arasında çok önemli bir ilişki vardır. Solar panel yapımı sırasında kullanılan solar hücrenin tipi, panel fiyatını direkt olarak etkiler. Diğer bir deyişle, çatı güneş enerjisi fiyatlarını belirleyen en önemli etken panelin tipidir.
Monokristal paneller, çok yüksek verimliliğe sahip oldukları için polikristal panellerle kıyaslandığında daha pahalı olabilir. Esnek güneş panelleri ise verimliliği düşük olmasının yanı sıra, mono ve polikristal panellere göre daha yüksek maliyetlidir. Esnek olması, taşınabilir olması, montaj kolaylığı ve üretim maliyetlerinin yüksek olması gibi sebeplerden kaynaklı elektrik paneli fiyatları daha pahalıdır.
Solar panel fiyatlarında, panel gücünün de büyük bir etkisi vardır. Karavan, tekne ya da ev için solar panel hesaplama amaçlı araştırma yapıldığında, fiyat üzerindeki etkisiyle ilk dikkat çeken değer Wm ya da Wp şeklinde gösterilen panel gücüdür. Panel gücü konusu doğru anlaşıldığında, solar panel sistemine karar vermek çok daha kolay olacaktır. Wp ‘’Watt Peak’’ değerinin kısaltılmış halidir. Aynı anlama gelen watt ise yine Watt Peak anlamına gelir. Bu kavram, solar panelin optimum koşullarda üretebileceği maksimum gücü ifade eder. Maksimum değerden bahsedilmesinin temel sebebi, güneş enerjisi panelinin aldığı ışık açısına, ortam sıcaklığına ve yoğunluk derecesine göre değişen oranda enerji üretecek olmasıdır.
Örnek vermek gerekirse; 325 Wp güneş paneli, güneş ışınlarının uygun açıda geldiği bir bahar mevsiminde, öğlen saatlerinde güneş enerjisinden 325 W gücünde elektrik enerjisi üretimi yapar. Sabah saatlerinden öğlene kadar artan bir performans yaratırken, öğleden akşama kadar azalan bir eğri ortaya çıkar. Özetle, güneşin tepe noktasında bulunduğu saatte üretebileceği enerji oranı Wp ile gösterilir. Güneş paneli gücü ile fiyat arasındaki doğru orantı göz önünde bulundurulduğunda, güneş paneli çeşitlerinde güç arttıkça fiyat da artacaktır.
Güneş paneller; monokristal, polikristal ve ince-film olmak üzere üçe ayrılır. Her güneş enerjisi panelinin kendine özgü bazı olumlu ve olumsuz yönleri vardır.
Buna bağlı olarak:
Güneş elektrik paneli; silikon hücreleri, metal çerçeve, cam muhafaza ünitesi ve panel üzerinde elde edilen elektrik akımını aktarmak amacıyla kullanılan doğrusal akım ve alternatif akım kablolarından oluşan ürünler olarak karşınıza çıkar. Söz konusu silikon, güneş ışığını emmesine ve kullanılabilir bir elektrik enerjisine dönüştürmesine izin veren iletken özelliklere sahip olan bir ametaldir. Işık bir silikon hücresine çarptığında, silikon hücrelerin üzerinde bulunan elektronların harekete geçmesine sebep olarak elektrik üretimini başlatır. Bu durum fotovoltaik (FV) etki olarak bilinirken, diğer yansan güneş paneli teknolojisinin genel olarak işlevselliğini açıklar.
Solar paneller, güneşten gelen ışınları elektrik enerjisine çeviren malzemelerdir. Yapısal olarak ise sadece güneş ışığı aldığında, iletken bir malzemeye sahiptir. Bu malzemeye ise yarı iletken ismi verilir. Elektrik iletkenliğinin bir metalden daha az, ancak bir yalıtkan malzemeden daha fazla olduğu anlamına gelir. Güneş panellerinin yapısı için kullanılan yarı iletken güneş ışığına maruz kaldığında, ışığı emer ve bu enerjiyi elektron ismi verilen negatif yüklü parçacıklara aktarma görevini üstlenir. Bu elektronlar, yarı iletkenden elektrik akımı olarak akarken, solar panel hücresinin diğer katmanları akımı yarı iletkenden çıkaracak düzeyde tasarlanmış olur. Sonrasında bu akım, bir invertere gitmeden önce metal kontaklardan akışa geçer.
Güneş hücrelerinde kullanılan ana madde yarı iletken bir malzeme olan ve tabiatta çok fazla bulunan bir element olarak nitelendirilen silikondur. Silisyum olarak da bilinen bu madde, aslında bir çeşit kumdur ve bu nedenle çok uygun fiyatlıdır. Ancak kumun kristal silikona dönüştürülebilmesi ve elektrik iletimi yapabilmesi için kimyasal bir işlemle rafine edilmesi şarttır. Silikon güneş hücresi yapmak için, kristal silikon blokları çok ince bir gofret gibi kesilir. Bu gofret, elektrik yüklerini ayırmak ve akımın tek bir yönde akmasını sağlayan bir diyot devresi oluşturmak amacıyla her iki taraftan da lehimlenir ve busbar denilen iletken yolları oluşturarak hücreye dönüştürür. Bu hücreler için birbirine lehimlenerek metal kontaklara bağlanır.
Günümüzde güneş panellerinin çok büyük bir bölümü yarı iletken olarak monokristal silikondur ve çok az sayıda üretici polikristal silikon kullanılır. Monokristalin silikon gofretler bir kristal yapıdan oluşur ve polikristalin silikon çok fazla kristalden meydana gelir. Monokristalin panelli çok daha verimli olurken, elektronlar elektrik üretimi yapmak için daha serbest şekilde hareket eder. Ancak polikristal hücrelerin üretimi çok daha uygun fiyatlıdır.
Kullanıcılar, tüketim alışkanlıkları gereği ‘’en iyi güneş paneli markası hangisidir?’’ ya da ‘’ev için güneş paneli hesaplaması yaparken nelere dikkat edilmelidir?’’ diye sorma ihtiyaç hisseder. Bu gibi soruların sorulması son derece doğal olmakla beraber, ilk belirlenmesi gereken ne kadar güce ihtiyaç duyduğunuz ve bu gücü nerede kullanacağınızdır. Depolama yapıp yapmak istemediğiniz, ne kadar süre ürünü kullanacağınız ve ayırabileceğiniz bütçe elektrik güneş paneli seçimi yaparken yol gösterici olacaktır. Örnek vermek gerekirse; 1 kw güneş paneli fiyatları ile 40 kw güneş enerjisi paneli fiyatları birbirinden çok farklıdır. Bu yüzden öncelik olarak ihtiyaçların belirlenmesi ve sonrasında hangi güneş panelinin daha uygun bir seçim olacağına karar verilmesi gerekir.
Bunlara net şekilde yanıt verdikten sonra, panel türüne karar verilmesi gerekir. Birçok marke farklı türlerde güneş panellerini üreterek, her ihtiyaca hitap etmeyi hedefler. Bu noktada seçimi belirleyen, hangi güneş paneli çeşidine ihtiyacınız olduğudur. Temel etkenlere karar verdikten sonra, marka konusu dikkate alınabilir. Marka seçimi yaparken, üreticinin hangi sertifikalara sahip olduğu, ürünün hangi tesislerden geçtiği gibi değişkenler çok önemlidir.
Güneş panellerine yatırım yapmak, uzun vadeli bir işlem olduğundan satın alma işleminden önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Doğru firma seçimi ise bu detayların başında gelir. Kalitesiz üretim yapan bir firmadan güneş enerjisi paneli satın almak, uzun vadede pişmanlık yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle kalite ve güven odaklı çalışan firmalara yönelmek her zaman bir adım öne çıkmanızı sağlar.
Minas Enerji kalitesi ile güneş enerjisini elde etmek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Temiz ve çevre dostu enerji üretimi yapan güneş enerjisi panellerine yüksek kalite imkânı ile sahip olmak Minas Enerji ile artık çok daha kolaydır.