Güneş enerji santrallerinin yıl boyunca ne kadar elektrik ürettiğini tespit etmek için GES kurulum ve maliyeti ile birlikte güneş enerji sistemini bilmek son derece önemlidir. Güneş paneli ne kadar elektrik üretir sorusunun cevabı ancak bu şekilde verilebilir. Güneş enerji santralleri, güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açılarını göz önünde bulundurarak alanın da uzman teknik ekipler tarafından kurulumu sağlanan ucuz maliyetli, insan ve çevre dostu enerji sistemleridir. Güneş enerjisi potansiyelini ortaya çıkaran ve temiz enerji kaynaklarına erişmeyi kolaylaştıran bu sistemler uzun yıllar boyunca kullanılabilir olmasıyla birçok avantajı beraberinde getirir.

gunes-enerji-santralleri-ne-kadar-elektrik-uretir.jpg

Türkiye’nin iklim şartları göz önünde bulundurulduğunda, bu şekilde bir yatırım yaparak güneş enerjisi elektrik üretimi imkânından faydalanmak yatırımcılar için çok mantıklı bir adımdır. Farklı elektrik enerji üretim alternatifleri ile kıyaslandığında çok daha avantajlı fiyat aralıklarında sahip olabilme imkânı, firmaların destek paketi sunması gibi kolaylıklar elektrik üreticilerinin her geçen gün çok daha fazla ilgisini arttırmaktadır.

Güneş Enerjisi Paneli ile Elektrik Üretimi Nedir?

Güneş, sonsuza kadar hiçbir şekilde tükenmesi mümkün olmayan yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Hiçbir zararlı atık ortaya çıkarmayan bu enerji sistemi tam bir doğa dostu olduğundan zaman içerisinde yatırımcılar için bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Bu sistemin nasıl çalıştığını bilerek ticari ve sanayi alanlarında kullanmak, işletmenin birçok konuda avantaj sağlamasına neden olur.

Güneş, çok büyük bir oranı hidrojen gazı olan helyum ve füzyon çekirdeklerinden meydana gelir. Bu oluşum sırasında ortaya çıkma potansiyeli olan enerji insanlar için hayati derecede önemli bir yere sahiptir. Güneş üzerinde ortaya çıkan tepkimelerden dolayı bir bölüm enerji dünyaya kadar ulaşabilir. Bu noktada güneşin temas edebileceği bölgelere kurulan paneller elektrik enerjisi üretebilir hale gelir. Güneş enerji sistemleri elektrik üretirken gösterilen ve baz alınan değer Watt olarak bilinir. Örnek vermek gerekirse 100 Watt enerjiye sahip bir güneş enerjisi paneline sahip olduğunuzda, bir saat içerisinde 100 Watt enerji üretimi sağlamak mümkün hale gelir. Gün içerisinde panele güneşin direkt ve sürekli olarak teması 7 saat sürerse, 700 Watt güneş enerjisi üretimi sağlanacaktır.

Bireysel olarak kullanıma uygun olan ev tipi güneş enerji panelleri ise saatte 10 KW’a kadar elektrik enerjisi üretebilir. Yani günde 1 saat bile güneşlenme mümkünse, 10000 Watt elektrik üretimi sağlanabilir. Güneşlenme süresi 7 saat olduğunda ise 70 KW elektrik üretimi işe yenilenebilir enerji kaynağından faydalanılabilir.

Güneş Panelleri Ne Kadar Elektrik Üretebilir?

Güneş enerjisi santralleri, bulundukları coğrafi konuma ve şartlara bağlı olarak yıl boyunca ne kadar elektrik üretimi yapılabileceğine dair bir öngörüde bulunmasına olanak tanır. Buna göre gerekli analizler yapıldığında panelin güneşlenme süresi, montaj şartları, mevsimler ve diğer tüm detaylara bakarak yıl içerisinde santralin hangi ayda ne kadar elektrik üretimi yapabileceğine dair ortalama bir hesap yaparak fikir sahibi olabilirsiniz.

Güneş enerjisi panelleri, kullanım alanı çok yaygın olan sistemler olarak karşınıza çıkar. Öyle ki soğuk hava depolarındaki çatılardan büyük fabrikalara kadar pek çok alanda yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten maksimum verim elde etmeyi sağlayan bu santralleri görmek mümkündür. Kurulumu çatı üzerine yapılan bu sistemler hastane, alışveriş merkezi, tarım, hayvancılık, depolama merkezi, akaryakıt istasyonu gibi birçok alanda elektrik üretimi sağlar. Özellikle de evlerde elektrik ihtiyacına yanıt vermek için çatı üzerine konumlandırılan güneş enerjisi panelleri günümüzde son derece yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca elektrik ulaşımının zor olduğu bölgelerde, sera ortamında sebze ve meyve yetiştiriciliği yapıldığından, sıcak su üretiminde, tarımsal sulama alanlarında, cadde ve sokaklarda yer alan trafik lambaları gibi ışıklandırma sistemlerde bu santraller sıklıkla kullanılır.

Güneş enerjisi sistemleri, fotovoltaik ve termal sistemler olarak iki grup olarak detaylandırılabilir. Fotovoltaik piller bu noktada yüzeyine temas eden güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerin adı olarak karşınıza çıkar. Bu kullanılan piller, güneşten gelen enerjisi daha verimli bir şekilde elektrik enerjisine dönüştürme konusunda oldukça başarılıdır. Bu piller aynı zamanda yarı iletken maddeler olduğundan yüzeyine düşen ışık üç kısımlarında bir gerilim meydana getirir. Pilin bu sırada verdiği elektrik enerji kaynağı, yüzeye gelen bir güneş enerjisidir ve bu enerji sayesinde elektrik üretimi mümkün hale gelir. Güç akışı arttırmak istediğinde ise birden fazla güneş pilini birbirinden bağlayarak santral yüzeyine monte etmek işe yarayacaktır.

Yol boyunca güneş enerjisi paneline düşen ortalama güneş miktarı, farklı açılardan düşmesinden kaynaklı olarak farklılık gösterir. Dolayısıyla mevsimlere göre güneşlenme oranının değiştiği ifade edilebilir. Bu verilere bakıldığında Türkiye’nin günlük olarak ortalama 7 saat aktif güneşlenmesinin olduğu söylenebilir.

Neden Güneş Enerjisi Santralleri Kullanılmalı?

Yenilenmesi mümkün olmayan enerji yakıtları, sanayileşme gibi etkenler günümüzde özellikle insan sağlığı ve doğa için çok büyük tehlike oluşturmaya başlamıştır. Bu zararlar en çokta ozon tabakasında telafisi çok zor hasarlar açılmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla dünya küresel ısınmayla karşı karşıya kalmış ve bazı bölgelerde buna bağlı tehlike çanları çalmaya başlamıştır. Bu tehlikeleri azaltarak gelecek nesil için daha temiz bir dünya bırakmak isteyen devletler ise yenilenebilir enerji kaynağı alternatiflerini araştırmaya başladığında, güneş gibi sonsuz bir enerji kaynağından maksimum verim elde etmeyi sağlayan paneller kurulmaya başlanmıştır. Bundan dolayı güneş enerjisi sistemlerine yatırım yapan kişi sayısı da her geçen gün artmaya devam etmektedir.

Güneş enerjisini kullanmak dünya için hiçbir zaman bir kirlenmeye sebep olmadığı gibi, doğaya herhangi bir atık bırakmaması da oldukça sağlıklı bir kaynak olduğuna işaret eder. Yani güneş doğada en temiz ve saf haliyle kalmayı başarmış bir enerji kaynağı olmaya devam eder. Elektrik üretimini bu kaynaktan sağlayarak elektrik faturalarının düşmesini sağlayabilir, ticari ve sanayi alanlarda gider maliyetlerinden tasarruf edebilir ve aynı zamanda doğayı koruyarak gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakabilirsiniz.

Türkiye’nin diğer bölgelerle kıyaslandığında en çok güneş alan bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğu belirtilmiştir. Sonrasında ise Akdeniz bölgesi en fazla güneş alan bölge olarak karşınıza çıkar. Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ise sonrasında takip eden bölgelerdir. Marmara bölgesi bu bölgelere göre daha az güneş alırken, ülkemizde neredeyse güneş enerjisinin hiç olmadığı bölge Karadeniz bölgesi olarak kayıtlara geçmiştir. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’nin en çok ve en az güneş enerjisi üretildiği aylar Aralık ve Haziran aylarıdır.

GES Kurulumu Minas Enerji Farkıyla

Yenilenebilir enerji, kaynaklarından faydalanarak daha sağlıklı bir dünya yaratmak mümkün olabilir. Bunun için güneşin sonsuz gücünden ve enerjisinden faydalanmak isteyen işletmeler için güneş enerjisi sistemleri olmazsa olmazdır. Güneş enerjisi santrali kurulumu konusunda nitelikli hizmet alabileceğiniz Minas Enerji, bu anlamda kullanıcıların beklentilerini karşılayan üst düzey kalite standartlarında sistemler üretirken, montaj konusunda da son derece profesyoneldir. Ticari ve sanayi alanlarında bir adım öne çıkmak için gerekli donanımlara sahip olmak çok önemlidir. Bu donanımlar arasında çok önemli bir yeri olan güneş enerjisi panellerine Minas Enerji farkıyla sahip olmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz.

Minas ile Enerjide Tasarrufu Keşfedin, Verimliliği Yaşayın!
Faturanızı bize iletin. Size en kısa sürede ulaşalım.