Günümüz modern dünyasında sanayi üretimi, ısınma, ulaşım, tarım ve ışıklandırma gibi birçok farklı alanda ortaya çıkan yüksek enerji talebini karşılamak için genellikle kömür, petrol ve doğalgaz gibi geleneksel enerji kaynaklarından faydalanılır. Küresel ısınmayı tetikleyen, çevreyi kirleten, ekosisteme zarar veren ve en önemlisi fiyatı başka pazarlarda belirlenen bu enerji kaynaklarının aksine son dönemde yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmeye başlandı.
Söz konusu “yenilenebilir enerji kaynağı” olduğu zaman akla ilk güneş enerjisinin gelmesi ise bir tesadüf değil. En verimli ve temiz enerji kaynakları arasında üst sıralarda yer alan güneş enerjisi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son dönemde popülerliğini arttırmaya devam ediyor.
Borsaya kote yenilenebilir enerji şirketleri sayısındaki artış, bunun en basit göstergelerinden birisi olarak sayılabilir. Öyle ki başka sektörlerde faaliyet gösteren firmalar bile artık güneş paneli kurulumu yaparak ürettiği elektriği şebekeye dahil ederek satma ve gelir elde etme yoluna gidiyor.
Teknolojinin ilerleyip fiyatların daha da düşmesiyle ve talebin artmasıyla gelecekte güneş enerjisinin daha da yaygın kullanılması söz konusu olabilir. Öyle ki Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) verilerine göre 2000’den bu yana güneş enerjisi yatırımları 5’e katlanmış durumda. 2050 yılına geldiğimizde ise IEA temiz enerji teknolojilerine yapılan yatırımın senelik 400 milyar dolara ulaşmasını öngörüyor. Bu beklenti gerçekleşirse senelik 400 GW temiz enerjinin elde edilebileceği sonucu ortaya çıkıyor.
Güneş enerjisinin bu kadar çok benimsenmesinin sebeplerinden biri, çevreye hiçbir şekilde zarar vermiyor oluşu. Bu özelliğiyle tamamen “temiz” bir enerji kaynağı olarak tanımlayabileceğimiz güneş enerjisini elde etmek için panelleri herhangi bir düz zemin üzerine kurabilmeniz mümkün. Yani kurulumu da kolay, enerji elde etmesi de.
Haliyle bu durum kişi ve kurumları güneş enerji paneli kurulumuyla ilgili detaylar ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi edinmeye sevk ediyor.
Biz de rehber niteliğindeki bu yazıda “Güneş enerjisi santrali nasıl kurulur?” sorusu başta olmak üzere güneş paneli kurulum maliyeti gibi merak edilenlere cevap vermeye çalışacağız. Yazının sonunda güneş enerjisi santrali nedir, nasıl çalışır, öğrenmiş olacaksınız.
Genellikle düz ova gibi zeminlere inşa edilen güneş enerjisi santralleri, yüzlerce veya binlerce bağımsız Fotovoltaik hücreden oluşan panellerin bir araya gelmesiyle oluşur. Paneller doğrudan güneş ışığına maruz kaldıkça oluşan elektronlar yüzey üzerinde hareket etmeye başlar ve hücreler elektrik voltajı oluşturur. Güneş ne kadar çok ışırsa o kadar çok elektrik elde edilir. Bu sebepten tüm güneş enerjisi santralleri güney cepheye bakacak şekilde inşa edilir.
Santrallerden elde edilen enerjinin miktarı ise şu iki değişkene göre şekillenir: Belirlenen süre zarfında güneş panellerine ne kadar güneş ışını temas ettiği ve bu ışınların ne kadar verimli şekilde elektriğe dönüştürüldüğü. Havanın güneşli ancak gökyüzünde bulutların da olduğu bir günü hayal edin. Böyle bir durumda paneller ne kadar kaliteli olursa olsun, daha az güneş ışını, daha az enerji anlamına gelecektir.
Güneş ışığının ne kadar verimle elektriğe dönüştüğünü ölçmek içinse güneş enerjisi ölçüm cihazlarından faydalanılır. PCE isimli bu cihazlar yüzdelik dilimle enerjiye dönüşen güneş ışığı oranını ölçümler.
Fotovoltaik sistemle elde edilen elektrik gücü solar enerji inverterleri yardımıyla direkt akımdan (DC) alternatif akıma (AC) çevrilir. Daha sonra sistemin tamamlayıcı bileşenleri olarak devreye enerjiyi depolamak için gerekli bataryalar ve sistemi daha verimli kılmak için kullanılan güneş takip sistemleri girer.
Taşınabilir ve ölçeklenebilir yapısıyla öne çıkan güneş enerjisi santrallerini ister evinizin çatısına kurarak elektrik faturalarınızı düşürebilir, isterseniz de devasa bir alana inşa ederek kazanç elde edebilirsiniz.
Sırasıyla şebekeye bağlı ve şebekeden bağımsız şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz On-Grid ve Off-Grid sistemler arasındaki tercihinizi tamamen ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirlemeniz gerekir.
Şebekeye bağlı On-Grid sistemler şehir merkezinden çok uzak olmayan, elektrik bağlantısının olduğu yerlerde enerji tüketim bedelini düşürmenize yardımcı olur. Hava kapalı olduğu zaman yeteri kadar güneş enerjisi elde edemediğiniz anda şebeke elektriği devreye girer ve kesintisiz enerji sağlanır. Yani güneş enerjisi varken güneş enerjisi, yokken şebeke elektriği kullanılır. Böylece faturadan ciddi tasarruf elde edebilmek mümkündür.
Bir diğer seçenek olan Off-Grid yani şebekeye bağlı olmayan sistemler ise genellikle bağ evi, tarla veya şebeke elektriğinin olmadığı herhangi bir yerde kullanılabilir. Bu sistemde elde edilen güneş enerjisini bataryalar yardımıyla depolamak zorunda kalacağınız için ilk kurulum maliyeti biraz yüksektir. Fakat son tahlilde şebekeye ihtiyaç duymadan kendi elektriğinizi kendiniz üretmek için en mantıklı seçenek de budur.
Bu sorunun tek bir cevabı yok. Kuracağınız güneş enerjisi santralinin büyüklüğüne göre kurulum süreci uzayıp kısalabilir. Fakat endüstriyel manada küçük ölçekte bir güneş enerjisi santralinin ortalama 6 ayda inşa edilebileceğini söyleyebiliriz.
Daha büyük ticari projelerde bu süre 12 ila 18 aya kadar çıkabilir. İnşa sürecindeki planlama, gerekli yasal izinlerin alınması, evrak işleri, arazinin temizlenmesi, temel atımı, donanımların kurulması, kablolama ve çit kurulumu gibi adımları göz önünde bulundurursak bu süre pek de uzun sayılmaz.
Anahtar teslim kurulum hizmeti sunan Minas Enerji sayesinde “Güneş enerjisi montajı nasıl yapılır?” gibi soruların cevabını aramaya gerek kalmadan, çatı veya arazinize santral kurdurabilirsiniz.
Güneş enerjisi maliyeti tamamen ihtiyacınız olan günlük elektrik enerjisine göre değişiklik gösterecektir. Normal bir hane için 10-15 kw kapasiteli paneller yeterli olacaktır.
Örnek olarak 15 kw güneş enerjisi kurulum maliyeti hesabı yapmak istediğimizde temel gider kalemleri şu şekilde karşımıza çıkar:
Bir evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bu sistemin güncel maliyeti 2 bin 500 ila 3 bin dolar arasında değişiklik gösterebilir. Çatı tipi GES’ler için sınır olan 25 kw’dir. Bunun üstü kapasiteli santral kurulumlarında ise fiyatlar kW başına hesaplanır ve 1500-2000 dolar aralığındadır. Daha düşük kapasiteli olan 10 kw güneş paneli fiyatları ise aynı ölçüde daha uygun fiyatlı olacaktır.
Çatı ve arazi GES kurulumunda ülkemizin öncü firmaları arasında yer alan Minas Enerji olarak 2008 yılından bu yana en uygun güneş paneli paket fiyatlarını tüketici ve girişimcilerle buluşturmaya devam ediyoruz. Şayet siz de güneş enerji paneli kurulumu hakkında bilgi almak ve elektrik faturanızı temiz enerji kullanarak düşürmek istiyorsanız, teklif formunu doldurduktan sonra temsilcilerimizin sizi aramasını sağlayabilirsiniz.
Rekabetçi güneş enerjisi paket fiyatları ile kırsal ve şehirde yaşayan birçok hanenin tasarruf etmesine olanak sağlayan firmamız sayesinde siz de ihtiyacınız olan enerjiyi güneşten elde edebilirsiniz.