Güneş panelleri, güneş ışığını yakalayarak elektrik enerjisine dönüştürme özelliği olan ve son derece işlevsel olma özelliği ile ön plana çıkan ürünler olarak karşınıza çıkar. Güneş enerji sistemlerinin kurulumu aşamasında her detayı göz önünde bulundurmak, aynı zamanda güneş ışığını kullanarak verim elde etme oranını artırır. Güneş ve güneş paneli arasında herhangi bir engel oluşması, üretilen enerji miktarının olumsuz anlamda doğrudan etkilenmesini sağlar. Gölgelenmeyi önlemek ve enerji üretim seviyesini maksimuma çıkarmak için güneş paneli sıraları arasında mutlaka yeterli miktarda boşluk olmalıdır.
Güneş panelleri, güneş ışığını yakalar ve bunu çok kısa bir süre içerisinde elektrik enerjisine dönüştürür. Güneşten elde edilen bu verimi üst seviyeye çıkarmak için güneş paneli dizileri arasındaki mesafeyi belirlemek için konumla beraber panelin boyutları, yönü, eğim açısı ile beraber büyük bir önem arz eder. Tüm bu parametreler dikkate alındığında, panel sıralarının arasındaki mesafenin ne kadar olması gerektiği hesap edilir.
Coğrafi konum, güneşin gökyüzü üzerindeki yüksekliğini belirlemek açısından etkilidir. Güneşin sahip olduğu yükseklik, özellikle kış aylarında minimum seviyeye iner. Güneş panelleri üzerinde oluşan bu gölgenin etkisi ise en fazla bu aylar içerisinde görülür. Bu yüzden, hesaplama da minimum yüksekliği göre yapılmalıdır. Güneşin derece cinsi olarak minimum yüksekliği formül kullanılarak hesaplanabilir. Yapılan hesaplamanın bir sonraki adımında ise güneş panelinin arka bölümde kalan tarafının yerden yükseklik oranını hesaplamak yer alır. Bunun için panelin zeminle arasındaki eğim açısı ve uzunluğunu bilmek yeterli olacaktır. Eğer birden fazla panel üst üste konumlandırmak zorunda kalırsa, toplam uzunluğun dikkate alınması gerekir.
Ticari ve sanayi alanlarında kullanılan güneş enerjisi paneli üzerinden değerlendirmek gerektiğinde önemli olan fiziksel sınırlama alanının kendisi, yönü ve boyutudur. Panel dizisi aralığı, ticari güneş enerjisi paneli tasarımının birçok etkeninden sadece birisi olarak nitelendirilebilir. Güneş panellerinin kurulu olduğu bölgelerde toprak işleyişini ve ideal olan bitki büyümesini desteklemeye devam edebilmek için panel sıraları arasında, panel yüksekliğinin en az 1,5 katı mesafe bırakılması tavsiye edilir. Diğer yönden bakıldığında güneş paneli sıralarının arasında oluşan mesafeyi artırmak için çok daha fazla hava akışı sağlayarak bir miktar ısının uzaklaştırılmasını ve bundan kaynaklı verimliliğin artmasını sağlamak mümkündür.
Farklı voltaj ve watt değerine sahip güneş panellerini karıştırarak kullanmak ya da farklı üreticiler tarafından üretilen enerji oranı, güneş enerjisi paneli satın almak isteyen kullanıcılar tarafından merak edilen bir soru olarak karşınıza çıkar. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan güneş enerjisi panellerinin karıştırılması her ne kadar tavsiye edilmese de bu aslında yasak olan bir durum da değildir. Ancak her bir panelin elektriksel olarak parametreleri, montaj yapılırken diğer panellerle arasında bırakılması gereken mesafe oranı gibi etkenleri göz önünde bulundurmak, bu süreci sorunsuz tamamlama konusunda yardımcı olur.
Farklı satıcılardan satın alınan iki farklı güneş panelinin montajı satıcılar için sorun teşkil eden bir durum değildir. Ancak bu noktada sorun panellerin farklı elektriksel özelliklerinden ve farklı performans düşüşlerinden kaynaklı oluşan düşük enerji üretimidir.
Birden fazla güneş panelini paralel, seri ya da karışık şekilde bağlamak, sadece uygun maliyetli bir güneş paneli sistemi oluşturmanın yanı sıra, diğer yandan artan günlük ihtiyaçları karşılamak için gelecek zamanlarda daha fazla güneş paneli eklemeye yardımcı olmak için etkili bir yol olarak kabul edilir.
Güneş panellerini bağlarken dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekildedir:
Güneş panellerini birbirine bağlayan iki ana tip söz konusudur. Seri ya da paralel olarak nitelendirilen ve daha yüksek voltaj elde etmek istediğinde seri bağlamaya izin veren bir çalışma prensibi vardır. Daha yüksek bir akım ve voltaja aynı anda ihtiyaç duyulduğunda, her iki bağlantı modu da kullanılabilir. Bu durum, güneş panellerinin bir kısmının seri şekilde bağlanması gerektiği, diğerlerinin ise paralel şekilde bağlanmasının doğru olduğunu ifade eder. Bu noktada güneş panelleri arasındaki mesafeyi doğru ayarlamak verimin artmasına neden olurken, aynı zamanda her iki bağlantı modunun da size daha yüksek güç vermesi hedeflenir.
Bu yüzden, eğer bir güneş enerjisi panelinin güç çıkışı günlük olarak elektrik ihtiyacına tek başına yanıt vermiyorsa, doğru mesafeyi hesaplayarak seri ya da paralel olacak şekilde bu tür güneş panellerinden daha fazla eklemeyi düşünmekte fayda vardır. Ancak maksimum verimli güneş paneli sistemi kullanarak elektrik enerjisinden tasarruf etmek için, güneş panellerini bağlamakla alakalı bazı temel prensiplere uymak gerekir.
Elektrik ihtiyacının karşılanması konusunda çok pratik ve kolay bir kullanım özelliği bulunan güneş panellerinde uzun süre boyunca fayda sağlamak için ürün seçimin çok doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Bu yüzden nasıl bir panel ihtiyacı olduğu tespit edilmeli ve buna uygun tercihler yapılmalıdır. Ürün seçimi sormasında kurulumu yapan firmanın, birden fazla güneş enerjisi paneli arasındaki mesafeyi hesaplama konusunda titiz davranması çok daha verimli bir enerji üretimi deneyimi yaşamanızı sağlar. Güneş panellerinin kalitesi; ev, işyeri ve sera gibi alanlarda daha uzun süreli ve maksimum verimle enerji üreterek özellikle ticari ve sanayi alanlarında ana kalem gider olan faturalardan tasarruf etmenizi sağlar.
Panel üretimi sırasında kullanılan malzemelerin kaliteli olması ve üretim sürecindeki tüm işlemlerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi güneş enerjisi panellerine son halini verir. Ayrıca kurulum yapılacağı alana getirilen güneş panellerinin arasındaki mesafe, güneş ışığını alarak istediğiniz enerji üretimini yapma konusunda yardımcı olacağından bu gibi parametrelere dikkat eden firmalardan satın almanızda fayda vardır.
Söz konusu panel verimliliği; güneş enerjisi paneline düşen güneş ışınlarının elektrik enerjisine dönüştürme oranı olarak bilinir. Bir güneş panelinin sahip olduğu verimlilik oranı, güneşlenmesi süresine bağlı olarak ortalama olarak üretilecek olan elektrik miktarını doğrudan etkiler. Ayrıca güneş paneli, hücre tipine göre değişiklik gösterebilir.
Güneş paneli satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise firma seçimidir. Firma seçimi konusunda özenli davranmamak, beklenen panel performansına erişmenin önüne geçeceğinden uzun vadede zarar etme konusunda etkili olur. Bu yüzden her zaman kaliteli ve kullanıcı geri dönüşlerini önemseyen, panellerin garanti kapsamında süreci takip etmeye devam eden nitelikli firmalarla işbirliği içerisinde çalışmanız da fayda vardır. Beklentileri karşılayan bir güneş paneli firması, kurulum öncesinde ve sonrasında tüm parametreleri dikkate alarak üst düzey kalite standartlarında güneş enerjisi sistemlerine sahip olmanızı sağlar.
Minas Enerji, bu konuda her zaman beklenti odaklı hizmet anlayışı ile ön plana çıkan, oldukça profesyonel bir firma olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllardan beri güne enerjisi santrali kurulumu konusunda kaliteli hizmetleriyle rakiplerinden hep bir adım öne çıkmayı başaran firmamız için kullanıcılardan gelen geri dönüşlerin hepsi çok kıymetlidir. Bu çalışma stili ve alanında uzman kadrosuyla firmamız her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder.
Minas Enerji’de her ihtiyaca yönelik olarak tasarlanan güneş enerjisi panelini bulmak mümkündür. Yenilenebilir ve sınırsız bir enerji kaynağı olan güneşten üst düzey fayda sağlamanın yolu açan fonksiyonel panel tasarımıyla öne çıkan Minas Enerji, özellikle ticari ve sanayi işletmelerinin büyük bir ayrıcalıktan faydalanmasını sağlar. Enerji tasarrufu ile ticari işletmelerinizde temiz ve çevre dostu bir enerji olan güneşin avantajlarından faydalanmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen Minas Enerji farkını yaşayabilirsiniz. Söz konusu güneş enerjisi panellerinde nitelikli tasarım ve sorunsuz kurulum olduğunda Minas Enerji akılcı çözüm önerileriyle her an yanınızda olmaya devam ediyor.