Güneş panelleri güneş ışığından faydalanarak elektrik enerjisi üretimi yaptığından, güneş panelleri geceleri çalışır mı? sorusunun cevabı da genel olarak ‘’hayır’’ olmaktadır. Geceleri de aktif şekilde çalışan güneş panellerinin kafa karışıklığına neden olmasının sebebi, birçok güneş enerjisi panelinin depolama ve yedek güç kaynağı kullanmasından kaynaklıdır. Güneş panelleri hava bulutlu olduğu günlerde en yüksek performansı kullanarak çalışmadığı gibi, güneş panellerinin geceleri soğuracak bir güneş ışığı olmadığından dolayı 24 saat boyunca elektrik üretmesi mümkün değildir. Güneş paneller, gün boyunca ve geceleri elektrik kullanımı için çalıştığından dolayı, yeterli elektriği üretebilmek için gün batımı da dahil olmak üzere tüm gün çok yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Ancak panelin üzerinde yer alan güneş fotovoltaik güneş pillerinin elektrik üretimi sağlaması için güneş ışınlarına ihtiyacı vardır. Güneş battıktan sonra güneş enerjisini kullanamayan santralin gün içerisinde fazladan ürettiği elektrik enerjisini geceleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bu fazla enerjiye ulaşmak ise aküdeki yedek güç sayesinde mümkün olabilir. Eğer panelde akü bulunmuyorsa, sayaçtan toplanan kredileri gün batımından sonra hava karanlık olduğunda enerji kaynağı olarak değerlendirebilirsiniz.

Güneş Enerjisinden Geceleri de Faydalanmanın Yolları

Güneş enerjisi panellerinin ürettiği elektrikten hava karardığı zamanda faydalanabilmek için bazı yöntemleri kullanmak işinize yarayabilir. Aküler bu konuda oldukça etkin bir yardımcıdır. Bu aküler sayesinde güneş enerjisine paneller etkin şekilde çalışmadığı saat aralıklarında elektriğe ulaşmanızı sağlar. Güneş panelleri bu akülerle birlikte günün her saatinde sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak aktif şekilde kullanılabilir. Gün içerisinde aküde depolanan enerji, günün her saati erişime açık şekilde durur. Geceleri güneş enerjisi panellerinin güç üretimini en verimli şekilde kullanıma sundukları zaman dilimidir. Güneş panelleri, fazla üretilen elektrik enerjisini işletmeniz için eş zamanlı olmayan elektrik ihtiyacı için kullanmanız için depolar.

gunes-panelleri-gece-calisir-mi.jpg

Güneş panelleri, güneş ışığından enerji alarak gün boyunca elektrik enerjisi üretimine devam eder. Gece olduğunda ise bu ürünler teknik olarak çalışmayı durdurur. Ancak geleneksel güneş panellerinden farklı olarak yeni güneş panelleri gün boyu yaklaşık olarak 1 kW güneş enerjisi üretirken, geceleri de çalışmaya devam etmektedir. İçerisinde yer alan radyatif soğutma adı verilen sistemler ile birlikte geceleri hava karardığında bile işlevini yerine getirmeye devam eden bu sistemleri gün boyunca 24 saat boyunca çalışmaya devam eder. Bu durum güneş panellerinin geceleri de temiz enerji üreterek aktif şekilde kullanıldığına dair cevap niteliği taşır.

Güneş enerjisi panelleri üzerinde uzaya ters yönde kızılötesi ışık yayan bir ısıdan faydalanılarak çalışmaktadır. Normalde geleneksel bir güneş paneline bakıldığında gün içerisinde güneş ışığı toplayan paneller, hava karardığında artık çalışmayı durdurur. Ancak yeni güneş panellerinde bu durum tam tersi işlemektedir. Yüzey bölümünden yansıyan kızılötesi ışınlar sayesinde geceleri de güneş ışığını yakalayabilen güneş enerjisi santralleri, gün içerisinde olduğu kadar düzenli şekilde kW üretmese bile bu süreç içerisinde aktif şekilde çalışmalarını sürdürmeye devam eder. Ancak güneş panellerinin geceleri de çalışmaya devam etmesinin önüne geçen bazı engeller söz konusudur. Akşam saatlerinde havanın bulutlu olması, güneş panelinin elektrik üretmesinin önüne geçer ve çalışması durur. Kızılötesi ışınların bulutlu havalarda uzaya ulaşması mümkün değildir. Bu durum panellerin gece çalışmasının önüne geçer ve elektrik üretimi sekteye uğramış olur.

Güneş panellerinin çalışma prensibi, güneş ışığını emerek onu elektrik enerjisine çevirmek olduğundan bu süreçte parlak güneş ışığına ihtiyaç duyması son derece normaldir. Ancak geliştirilen ileri teknoloji sayesinde çeşitli hava koşullarında da işlevini yerine getirmeye devam eden paneller ticari ve sanayi işletmelerinin önemli ölçüde işine yarar. Kapalı, karlı ve yağmurlu havalarda da çalışmalarını sürdüren güneş enerjisi panelleri bu sayede geceleri de faaliyetlerini sürdürmeye devam eder.

Güneş panelinin içerisinde yer alan kızılötesi, gerektiğinde ay ışığı ile elektrik üretimini gerçekleştirme potansiyeline sahiptir. Eğer gün içerisinde elektrik üretimi çok az bir güç yardımıyla gerçekleşmişse, teknolojinin son dönemde gelişmesinden sonra ortaya çıkan yeni güneş panelleri ile 24 saat boyunca çalışma mümkün olabilir. Sonuç olarak havanın karanlık olması güneş enerjisi sistemlerinin elektrik üretimine devam etme konusunda önlerinde bir engel teşkil etmemektedir.

Geleneksel güneş panellerinin sadece gün ışığında çalışması, güneş enerjisiyle üretilen gücün gece kullanılmasına olanak sunması için çeşitli pil depolama sistemlerine ihtiyaç duyulmasına neden olur. Bu anlamda günün her saati elektrik üretebilen güneş enerjisi panelleri kullanıcıların avantaj sağlamasına ve beklentilerini karşılayan bir sisteme sahip olmasını sağlar. Geliştirilen yeni güneş paneli sistemlerinde, gece olduğunda hava ısısı düşük gösterdiğinde, bünyesinde yer alan soğutma panelleri sayesinde havadaki sıcaklık farkını kullanarak güç üretimini temin eder. Bu sistemde ise içinde ısı geçerek güç üretimi sağlanmasını mümkün kılan termoelektrik jeneratörlere yer verilir.

Geceleri de elektrik üretimi sağlayabilen güneş enerjisi panelleri, dünya çapına bakıldığında gece olduğunda elektriğe erişmekte zorlanan 750 milyon kişi için güvenli ve sürekli bir güç kaynağı olma potansiyeli taşıdığından son derece büyük bir işlevselliğe sahip olduğu söylenebilir. Ayrıca, gün boyunca ters yönde çalışarak üretim sağlayan termoelektrik jeneratör paneller, ısınmaya başladıkça elektrik üretir ve güneş panellerinden sağlanan verimi maksimuma çıkarılır.

Güneş panellerinden elektrik elde edilirken bu gücün hacmi, güneş ışınlarının yoğunluk oranına göre değişkenlik göstererek yağmur ve bulut gibi dış etkenler panellerin üretimini olumsuz anlamda etkileyen bir faktör haline gelir. Yeni güneş panellerinde bu sorun ortadan kalktığı için zorlu hava şartları da elektrik üretimine engel olmadığından verimlilik en üst seviyeye çıkabilir.

Gece Çalışan Güneş Enerjisi Panelleri Minas Enerji’de

Yenilenebilir enerji kaynakları, insan sağlığı açısından çok önemli bir yere sahipken aynı zamanda gelecek nesile daha temiz ve sağlıklı bir dünya bırakmak adına önemli bir adım olarak karşınıza çıkar. Bu kaynaklardan faydalanmak ve aynı zamanda kar elde etmek için ise güneş enerjisi panelleri çok fonksiyonel sistemler olarak dikkat çeker. Özellikle ticari ve sanayi alanlarında büyük işletmelere kurulumu gerçekleştirilen güneş enerjisi panelleri, işletme için çok önemli bir adımdır. Güneşten elde edilen elektrik enerjisi sayesinde elektrik faturasında tasarrufa gidilirken, doğa ve insan sağlığına uygun şekilde bir sisteme sahip olmanın ayrıcalıklarını gelecek nesile taşımak mümkün hale gelir.

Büyük ve küçük her türlü ticari ve sanayi işletmesine önemli katkısı olan güneş enerjisi panellerinin hangi firmadan tercih edileceği de son derece önemli bir seçimdir. Nitelikli olmayan firmalardan GES kurulumu talep etmek beklenmedik olumsuzluklarla karşı karşıya kalmasına neden olurken, zamandan ve nakitten aynı anda zarar etmenize neden olur. Minas Enerji, bu anlamda aradığınız üst düzey kalite standartlarında güneş enerjisi sistemlerini bulabileceğiniz nitelikli bir firmadır. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının sunduğu avantajların farkında olan çalışma prensibi ile firmamız için öncelikli olan daima kullanıcı memnuniyetidir. 

Ticari ve sanayi alanında işletmenizle birlikte farkınızı ortaya koymak ve geceleri bile çalışmaya devam eden güneş enerjisi santrali ile her an tasarruf etmeye devam etmek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Minas Enerji, söz konusu temiz enerji olduğunda her zaman sizinle.

Minas ile Enerjide Tasarrufu Keşfedin, Verimliliği Yaşayın!
Faturanızı bize iletin. Size en kısa sürede ulaşalım.