Güneş enerjisinden maksimum verim elde etmek için kış mevsiminde güneş paneli eğim açısına dikkat etmek çok önemlidir. Birçok güneş enerjisi paneli kullanıcısının köy evleri, dağ kulübeleri ve hobi bahçelerinin olduğu söylenebilir. Bu evlerden bazıları kış aylarında da aktif şekilde kullanılırken, bazıları bahar ayına kadar kendi haline bırakılır. Şebekeden bağımsız şekilde bir güneş enerjisi sistemi olduğunda her iki durumda bazı zorlukların ortaya çıkmasına neden olur. Bu yüzden panellerin açısı ne olmalı sorusunun yanıtını bilmek, solar panel kullanan kişilerin avantaj elde etmesini sağlar.

kis-mevsiminde-gunes-paneli-egim-acisi.jpg

Kış mevsiminde paneller çoğu zaman karla kaplanır ve bu yüzden panel pillerin yeniden şarj edilmesi mümkün değildir. Aynı zamanda bu akülerin en zayıf yönleri uzun süre boyunca şarjda beklemeyi sevmemeleridir. Güneş panelinin güneşe karşı duyarsız kalması ve elektrik üretiminde neredeyse durma noktasına gelme aşaması için çok az bir miktarda kar örtüsü bile yeterlidir. Bu yüzden öncelikle alınması gereken önlem panelin eğim açısını hesaplamak ve doğru açıda konumlandırarak yüksek verimde çalışmasına fırsat tanımaktır. Panel açılarıyla yıl boyunca aynı verimlilikte güneş panelinin elektrik enerjisi üretimine destek olmayı sağlamak mümkündür.

Güneş Enerjisi Panelinin Eğim Açısı Ne Olmalıdır?

Çok basit bir hesaplama olarak ülkemizde yer alan boylam değerlerine göre ortalama bir güneş paneli eğim açısının 25-27 derece olduğu söylenebilir. Tabi ki bu söz konusu değer sabit ve eğimi yaz- kış değiştirilemeyecek olan güneş panelleri için geçerlidir. Panel eğim açısının değiştirilmesi mümkün olduğunda, yaz aylarında bu değeri 15 derece kadar azaltıp panelleri 12-15 dereceye kadar yatırmak ve kış mevsiminde ise 15 derece ekleyerek 40-45 dereceye kadar paneli dikleştirmek doğru olabilir. Bu sayede kar taneleri güneş panellerinin üzerinde durmak konusunda zorluk çekeceğinden güneşten maksimum verim elde etmeye devam etmek daha kolay hale gelir.

Bununla birlikte bazı zamanlarda güneş paneli üzerinde birikinti oluşturan ancak aşağıya kayması için yeterince ağırlığa sahip olmayan, yalnızca hafif kar yağışının olduğu ve manuel temizlemenin buna bağlı olarak gerekli olduğu bazı dönemler olabilir. Bütün panel sistemlerini temizlemek istemediğinizde ya da yükseklik olarak risk teşkil ediyorsa, hava hafif güneşli olduğunda panelin eğim bakımında en alt kısmını el ile ya da yumuşak bir fırça yardımıyla temizlemek mantıklı olabilir. Bu sayede paneller temizlenen bölgeden başlayarak ısınmaya ve üzerindeki kar yükünün gevşeyerek kaymasına neden olacaktır. En sağlıklı işlem ise tüm panel yüzeyini etkili bir şekilde temizlemek olacaktır.

Bazı güneş enerjisi paneli kullanıcılar kış mevsiminde panel üzerine kar birikmemesi için tüm güneş panellerin, 90 derecelik bir eğim açısı ile birlikte yerleştirmek isteyebilir. Bir başka deyimle dikey olarak yerleştirilirken bu çözüm çoğu zaman işe yarar. Karların ilk olarak panellere yerleşme ihtimali çok daha düşük olacaktır. Ancak yine de bazı zamanlar için kar tanelerinin panellere yapışma ihtimali vardır. Güneşin eğim açısını da göz önünde bulundurmak gerekirse panelleri dik bir şekilde yerleştirmek %30 civarında elektrik üretim kaybına neden olurken, diğer yandan bulunulan bölgenin rüzgârlı olmasıyla güneş panellerinin ciddi bir rüzgâr direncine maruz kalmasına neden olur. Bu durum ise dikey yerleşim yapılan güneş panelinin yelken etkisi ile çatıya zarar vermesine neden olabilir. Yalnızca kış mevsiminde güneş panellerini güney yönüne doğru binanın duvarına dikey şekilde monte etmek doğru bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Dikey bir şekilde monte edilen güneş panelleri ilkbahar aylarının başından sonbahar sonuna kadar verimi çok fena olmasa bile ilkbahar başından sonra bu durum değişecektir. Dolayısıyla güneş panelleri ihtiyaçta çok daha az elektrik üretimi yapacak hale gelebilir. Özellikle de kış aylarında kullanılmayan bir yapı söz konusu ise güneş panelleri güney yönüne doğru dikey yerleşim akülerinizi şarjlı tutabilmek açısından işe yarayabilir. Bununla birlikte dikey bir şekilde yerleştirilen güneş enerjisi panellerini yalnızca kış mevsiminde kullanmak tavsiye edilir.

Akıllara takılan çok önemli nokta ise kış aylarında güneş panelinin eğim açısının güneşten üretilen elektrik verimliliğini ne derece etkilediği konusudur. Bu noktada panellerin eğim açısı ne kadar dik olursa olsun, güneye bakması gerektiğini bilmekte fayda vardır.

Güneş panelinin eğim açısı, doğal ve sonsuz bir enerji kaynağı olarak ön plana çıkan güneş enerjisinden verimli şekilde faydalanmanın en önemli adımı olarak bilinir. Bu durumda tercih edilen panel sistemi her ne kadar kaliteli olsa bile, doğru kurulum ve doğru konumlandırma yapılmadığı takdirde cihazdan üst düzey verimlilik elde etmek mümkün olmayacaktır. Bu yüzden panel kurulumu yapılması hedeflenen alanın yapısına göre en doğru eğimin hesaplanması ve sonrasında kurulum işlemlerinin başlatılması tavsiye edilir. Ayrıca bu panellerin ülkemizin matematik olarak konumu gereği güney yönüne doğru yapılandırılması şarttır.

Güneşin açısı her mevsim değişirken, diğer yandan gün içerisinde de sürekli hareket ederek yönü değişikliğe uğrar. Bu durum ise doğal enerji kaynağı olarak bilinen güneşin sonsuz gücünden en iyi şekilde yararlanmanın önünde bir engel niteliği taşır. Sadece güneşin yeryüzüne gönderdiği ışınların açıları en yüksek verimlilik elde etmeyi sağlayabilir. Bunun için panel eğim açısının doğru şekilde hesaplanması ve konumlandırılması yeterlidir.

Bazı yapılara kurulan güneş enerjisi panellerinin eğim açısı ve yönü yanlış hesaplandığı için birçok hata birbirinin ardından gelir. Hatalı güneş enerjisi paneli kurulumu yapıldığında panelin gücünün ya da sayısının herhangi bir önemi kalmayacağı için panel sayısındaki ideal orana rağmen yanlış yere konumlandırılması verimlilik konusunda sıkıntı yaşanmasına neden olur. Bu durum ticari ve sanayi alanlarında birçok güneş enerjisi santralini aynı anda kullanan işletmelerin zarar etmesine neden olacaktır. Özellikle de panelin doğuya ya da batıya bakacak şekilde yerleştirilmesi yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Kuzey yarım kürede yer alan ülkemizde kurulan güneş enerjisi santrallerinin güneye bakması, kabul edilen en doğru yerleşim modeli olduğundan dikkate alınması son derece önemlidir. Ayrıca bu gibi hesaplamalar ve modellemeler, en yüksek derecede verim alındığını kanıtlayan bilimsel ölçütlere dayanır.

Güneş paneli eğim açısını hesaplamak için birçok farklı uygulamadan yardım almak mümkündür. Ancak günümüzde bu konuda uzman kurumlar en ince hesaplamaları yapabilmek için farklı sistemler kullanır. Bu sayede yapılan hesaplamada herhangi bir hata söz konusu olmayacaktır. Minas Enerji farkıyla tercih edilen güneş enerjisi santralleri, panelin kurulacağı konumun enlemine göre panel eğim açısının tespit edilmesini sağlayan bir çalışma prensibine sahiptir. İdeal değeri hesap eden alanında uzman çalışanlarımız bu anlamda güneş enerjisi santrallerinden maksimum derecede verimlilik sağlamanızı hedefler.

En Kaliteli Güneş Enerjisi Santralleri Minas Enerji’de

Güneş enerjisi sistemleri, günümüzde yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiden faydalanmak söz konusu olduğunda en sık tercih edilen alternatif yöntem olarak dikkat çeker. Bu konuda çevre dostu ve insan sağlığına zararsız bir çalışma prensibiyle elektrik enerjisi üreten güneş enerjisi panelleri kullanıcıların beklentilerini karşılarken, ticari ve sanayi işletmeleri için tasarruf ele edilmesini sağlar. Güneş enerjisi santrallerinin avantajlı yönlerinden faydalanmak için tercih edilen firma kalitesi ve güvenilirliği de çok önemlidir. Bilinmeyen bir firmadan satın alınan güneş paneli, uzun ömürlü kullanım sunmadığı gibi beklentileri karşılamayarak zamandan ve nakitten zarar edilmesine neden olabilir. 

Minas Enerji bu anlamda üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile müşteri memnuniyetini hedefleyen son derece profesyonel bir firma olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllardan beri güneş enerjisi santrali kurulumu konusunda nitelikli hizmetler veren firmamız için öncelikli olan işletme ve yapılarda enerji tasarrufu sağlarken, güneşin sonsuz enerjisinden maksimum derecede verim sağlamanızdır. Sizde Minas Enerji ile kaliteyi ve uzun ömürlü güneş paneli kullanımını deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz.

Minas ile Enerjide Tasarrufu Keşfedin, Verimliliği Yaşayın!
Faturanızı bize iletin. Size en kısa sürede ulaşalım.