Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT), elektrik piyasası söz konusu olduğunda belli bir tüketim limitinin üzerinde olan kullanıcıların, devlet sübvansiyonu olmadan gerçek maliyetler baz alınarak elektrik tüketimi gerçekleşmesini sağlayan çok önemli bir sistem olarak karşınıza çıkar. 2018 yılında uygulanmaya başlanan bu tarife aslında başlangıç olarak sanayi ve ticari aboneleri kapsarken, son dönemde ise tüketim sınırının daha düşük tutulmasıyla beraber çok daha geniş bir abone kitlesine yayılmaya başlamıştır.
Son yıllarda, SKTT kapsamının daha geniş bir tabana yayılacağına dair medyada haberler çıkmıştır. 1 Ocak 2025’den itibaren mesken aboneleri için yıllık olarak 5.000 kWh, sanayi ve ticari işletmeler için ise 15.000 kWh tüketim sınırının getirilmesine dair planlar yapıldığı çıkan haberlerde verilmektedir. Enerji Bakanımızın açıklamasına göre; yeni düzenleme ile ülkemizde enerjide yüksek tüketim grubunda yer alan meskenlerin enerji maliyetine uygun olacak şekilde ödeme yapılacağı belirtilmiştir. Ayrıca bu düzenleme sayesinde yapılacak desteklerin ihtiyaç sahiplerine yansıması noktasında çalışmaların yapılmaya devam edildiğini belirtmiştir.
Serbest tüketici olma hakkına sahip olup, EPDK kurul kararına göre belirli bir sınırın üzerinde tüketimi olan aboneler; elektrik enerjisini son kaynak tedarik tarifesi üzerinden alır. Bu tarife ise EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından belirlenir ve genel olarak serbest piyasada bulunan fiyatların üzerine belirli bir marj eklenmesiyle ortaya çıkar. SKTT, devletin tüketicilerin her zaman elektrik ihtiyacını karşılamak için geliştirdiği önemli bir düzenlemedir. Bu yüzden maliyet bazlı bir fiyatlandırma esasına dayandırıldığı söylenebilir.
SKTT’nin tüm aboneleri içine alacak şekilde geniş hale getirilmesi, özellikle mesken kullanıcıları olmak üzere tüm aboneler açısından önemli bir maliyet artışına neden olabilir. Maliyet bazlı fiyatlama ile mesken faturaların yaklaşık olarak 2,5 kat artması beklenebilir. Ticarethane ve sanayi abonelerinde %40’a varan artışlar söz konusu olabilir.
Yapılan yeni düzenlemelerle beraber serbest tüketici olma şartlarını karşılayan abone sayısında bir artışın söz konusu olması beklenmektedir. Bu anlamda serbest tüketici olmak, abonelere serbest piyasadan çok daha uygun fiyat aralıklarında elektrik temin etme imkânı sunarken, diğer yandan çok daha esnek bir tedarik süreci ortaya koyar. SKTT’nin kapsamının daha geniş hale getirilmesi, serbest tüketicilerin elektrik maliyetlerini kontrol altına alabilmesi için tedarikçi tercihinin daha aktif şekilde yapılmasına neden olacaktır.
Serbest tüketici sayısında yaşanan artışla beraber, serbest piyasada oluşan rekabetin artması beklenir. Bu rekabet; tüketiciler için çok daha avantajlı fiyat ve hizmetlerin sunulmasına imkân sunar. Rekabet ortamının artması, elektrik tedarikçilerinin hizmet ve fiyat politikasını yeniden gözden geçirmesine ve bu noktada daha müşteri odaklı çözüm önerilerini hayata geçirmesine zemin hazırlar. Buna rağmen sübvansiyonlu tarifeden çıkan her tüketicinin, indirimli elektrik anlaşmasına rağmen faturalarının hala yüksek gelmeye devam etmesi, bir takım memnuniyetsizliklerin oluşmasına yol açabilir.
Bu yeni düzenlemelerle beraber serbest piyasada bir hareketliliğin söz konusu olması beklenir. Serbest tüketici olma şartlarını eksiksiz şekilde karşılayan abonelerin sayısında her geçen gün yaşanan artış, tedarikçi seçimi için çok daha fazla özgürlük alanı oluşturur. Tüketiciler bu noktada hizmet ve fiyat koşullarını karşılaştırarak daha bilinçli tercihler yapabilir.
Bunun yanı sıra sübvansiyona tabi olan tarifeden çıkan tüketiciler, indirimli yapılan anlaşmalara rağmen faturalarının yüksek kalmasından şikâyet edebilir. Bu durum ise doğal olarak tüketicilerin çok daha uygun fiyat aralıklarında elektrik temin etmelerini ve bu sayede daha iyi bir müşteri hizmeti alabilmesini sağlar. Rekabet ortamının artması, elektrik tedarikçilerinin daha esnek ve müşteri odaklı çözüm önerileri sunmasına yardımcı olacaktır.
SKTT kapsamının daha geniş hale getirilmesi bazı tedarikçi firmaların yanıltıcı ya da agresif pazarlama yöntemlerine başvurulmasına neden olabilir. Bu gibi taktikler, tüketicilerin bilgi eksikliğinden faydalanarak ani ve hızlı kararlar almasını hedefler. Tüketicilerin ise bu gibi risklere karşı kendini koruma altına alması şarttır. Bu bağlamda tüketicileri korumak için uygulanabilecek olan önlemler şu şekilde sıralanabilir:
Düzenleyici Çerçeve ve Yasal Koruma: EPDK ve diğer tüm düzenleyici kurumlar, yanıltıcı olan pazarlama yöntemlerine karşı daha sıkı yaptırımlar ve denetimler uygulamak zorundadır. Söz konusu olan bu önlemler, tüketicilerin ekonomik açıdan zarar görmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Şeffaflık ve Bilgilendirme: Elektrik tedarikçi firmalar tarafından sunulan tarife şartlarını ve maliyetlerini açık şekilde belirtilmelidir. Tüketicilerin karşılaştırma yaparak en doğru kararı verebilmesi için bu bilgilendirmelerin daha anlaşılır bir dille yapılması gerekir.
Bağımsız Danışmanlık ve Bilgilendirme Platformları: Tüketicilerin objektif olan bilgiye ulaşmasını sağlayan bağımsız danışmanlık hizmetleri mutlaka teşvik edilmelidir. Bu platformlar sayesinde tüketiciler farklı tedarikçiler arasında bilinçli şekilde seçim yapma şansına sahip olabilir.
Avrupa Birliği (AB), enerji piyasasında tüketici haklarının en doğru şekilde koruma altına alınması için çok kapsamlı düzenlemelere imza atmıştır. AB’nin enerji direktifleri, tüketiciler için en şeffaf bilgilerin sunulmasını ve yanıltan pazarlama yöntemlerine engel olunmasını hedefler.
Elektrik tedarikçisini serbest piyasa içerisinde seçme hakkınız, enerji maliyetlerini düşürme konusunda çok önemli bir yardımcıdır. Ancak bu noktada en uygun olan anlaşmayı bulmak için çok dikkatli bir araştırma yapılması gerekir. Serbest piyasada elektrik tedarikçisi seçmek için:
Elektrik fiyatlarında son dönemlerde yaşanan artış, tüketicilerin enerji kullanma alışkanlıklarının doğal olarak değişmesine yol açar. Fiyatların yükselişe geçmesi ise tüketicileri çok daha bilinçli şekilde enerji kullanmaya teşvik eder.
Ancak düşük gelirli tüketiciler söz konusu olduğunda bahsi geçen bu önlemler tek başına yeterli olmayabilir. Devletin sosyal destek mekanizmalarını kullanarak, kırılgan olan tüketicileri koruma altına alması gerekir. Belli bir tüketim sınırlarına kadar bedelsiz elektrik sağlanması, sosyal olarak adaleti daha güçlü hale getirir. Ancak bu sınırın çok daha iyi tanımlanması çok önemlidir. Aksi takdirde bazı suistimallerin yaşanması kaçınılmaz olabilir.
Geçmiş zamanlarda elektrik sektöründe tüketicilere yönelik şeffaf şekilde bilgilendirmenin çok eksik olduğunu ifade etmek mümkündür. Bu gibi köklü değişikliklerin uygulanmasında, kamuoyunun yeterinde bilgilendirilmesi ve paydaş görüşlerinin dikkate alınmaması; çok ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Elektrik maliyetlerinde yaşanan artışlar, piyasanın sürdürülebilirliğini sağlamak açısından gerekli kabul edilse bile toplumsal olarak kabulünün sağlanması için etkili bir iletişim stratejisi geliştirmek çok önemlidir.
SKTT kapsamında yaşanan bu genişleme; enerji piyasasında çok köklü bir değişikliğin yaşandığı anlamına gelir. Ancak bu değişikliğin çok başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için kamuoyunun en doğru şekilde bilgilendirilmesi ve düzenlemenin şartlarının net şekilde karşı tarafa aktarılması önemlidir. Bu noktada uygulama sürecinde tüketicilerin haklarının yeterince korunması ve sosyal adaletin sağlanması, bu değişimin toplum nezdinde kabul edilmesine katkı sağlar.
Büyük ve küçük ölçekli ticari işletmelerin ana kalem giderlerinden biri doğal olarak elektrik faturalarıdır. Bu faturaların düşmesi ve bu giderin tasarruf sağlanarak azaltılması için en doğru adımların atılması çok önemlidir.
Minas Enerji; sanayi ve ticari işletmelerinin elektrik faturalarının düşmesi için akılcı çözümleri hayata geçiren profesyonel bir firmadır. Uzun süredir sektörde adından başarıyla söz ettiren Minas Enerji kalitesini deneyimlemek ve temi/sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanıcılara sunduğu avantajlardan büyük ölçekli işletmeler olarak faydalanmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Minas Enerji ile kalite ve güven odaklı hizmet sistemi artık çok yakınınızda.