Yüzer güneş enerji santralleri, dünyada çok hızlı bir şekilde büyüme gösteren bir pazar olarak ülkemizde Enerji Bakanlığı ve Kurumlarının 2020 yılında yayınlandığı kanun, tebliğ ve yönetmelikler çerçevesinde Türk Enerji Sektörünün literatürüne dahil olan yeni tip bir elektrik üretim santrali olarak karşınıza çıkar. Günümüzde küresel ısınma gibi bir tehdidin her geçen gün daha fazla ön plana çıkması, elektrik üretimi konusunda su üzerinde yüzen güneş enerjisi sistemlerine olan ihtiyacın artmasına neden olmuştur.

yuzer-ges-nedir.jpg

Küresel ısınmanın dünyamız için oluşturduğu en büyük tehlikelerden birisi karbon salınımıdır. Karbon salınımına sebep olan olan ve şu anda bile bu unsurlar üzerinde çalışmalara devam eden enerji sektörü, geleneksel enerji üretimi için kullanılan fosil yakıtların çok önemli problemler yaratmasına neden olur. Bu durumda son dönemde bilim insanları, enerji üretimi sırasında karbon salınımını azaltacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak fosil yakıtlara ihtiyaç duyulmasının önüne geçecek çalışmalara yapar. Güneş panelleri sayesinde güneşin sınırsız enerjisinden faydalanmak bu çalışmalara yön veren en önemli etken haline gelmiştir. Dolayısıyla güneş panellerini su üzerinde yüzer sisteme dayalı bir çalışma prensibi ile elektrik üretimine teşvik eden suda yüzer güneş enerjisi panelleri ortaya çıkmıştır.

Su ve güneş, insan yaşamının devamlılığını sağlayan iki ana kaynak olarak karşınıza çıkar. Bu anlamda HidroSolar, güneş enerjisinden daha fazla verim elde ederek elektrik üretimi yapmayı ve aynı zamanda tasarruf elde etmeyi sağlayan yenilikçi bir sistemdir. 2013 yılından bu yana sürekli olarak ARGE çalışmaları devam eden ve mühendislik çalışmaları sürdürülen yüzer GES sistemleri beraberinde çok önemli avantajları getirir. Türkiye’de ilk yüzer güneş enerjisi santrali kurulumu, Mersin’in Mut ilçesinde yer alan Azmak 2 Hidroelektrik santrali rezervuarında yapılmıştır. Su üzerinde yüzen güneş enerjisi sistemini kurabilmek için yapay ya da doğal olarak bir körfez, göl gibi sakin su havasına ihtiyaç vardır. Bu su üzerinde yüzen bir yapıda konumlandırılan güneş enerjisi sistemi araziye ihtiyaç duymadan güneş paneli ile enerji üretimine fırsat alanı sunar.

Güneş enerjisi; fotovoltaik yöntemler ve dolaylı olarak yoğunlaştırılmış güneş enerjisi yöntemleri ile güneş enerjisinden elektrik üretimi yapabilmek için kullanılır. Bu yoğunlaştırılmış olan güneş enerjisi sisteminde, aynalar ve lenslere yer verilerek büyük bir alanda bulunan güneş enerjisi küçük bir ışın demetine dönüştürülür. Günümüzde yaklaşık olarak 100 ülkede kurulumu tamamlanmış olan önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak yüzer GES sistemleri, fotovoltaik yöntem ve Hidroelektrik rüzgâr enerjisinden sonra çok fazla ön plana çıkar.

Suda yüzer güneş enerjisi santralleri, isminden de anlaşılacağı üzere suda yüzmek yerine suyun üzerinde sabit bir şekilde durabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sistemler aslında çok karışık gibi gözüken, ancak son derece basit bir çalışma prensibi ile elektrik üretimi yapar. Bu sistemleri sağladığı avantajlar, günümüzde dünya çapında rağbet gören bir güneş enerjisi santrali haline gelmesine neden olmuştur.

Yüzer Güneş Enerji Santrallerinin Çalışma Prensibi

Yüzer güneş enerjisi santralleri geleneksel bir görünüme sahip olsa bile, çevre şartları ve tasarımcısının çalışma stiline bağlı olarak suda yüzer güneş panellerinin bazı değişikliklere sahip olması oldukça normaldir. Güneş enerjisi santrali, su üzerine konumlandırıldığında, söz konusu olan bu su zaman zaman dalgalı ya da durgun olabilir. Dalgaların önüne geçmek mümkün olmadığından buna uygun bir teknoloji geliştirmek çok önemlidir. Ayrıca deniz ve göl gibi birbirinden farklı su kaynakları, koşullara göre bazı farklılıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Her ne kadar şartlardan kaynaklı bazı değişiklikler söz konusu olsa bile, sistem olarak güneş enerjisi panelinin genel çalışma mantığı birbirine çok benzer şekilde işler.

Yüzer güneş enerjisi santrallerinin kurulumunda 3 tane farklı plastik kullanılır. Bu parçaların üst düzey kalite stantlarında ve dayanıklı materyaller kullanılarak üretilmesi gerekir. Söz konusu olan plastik parça suya da su içerisinde yaşayan canlılara hiçbir şekilde zarar vermez. Sonraki aşamada ise gemilerde ya da geminin su üzerine ges kurulumunda sabit bir şekilde kalabilmesini sağlayan bir mekanizmanın kullanılması gerekir. Yüzer güneş enerjisi santralinin hareket ederek sola ya da sağa çarpmasının önüne geçmek için güneş panelinin su üzerinde mutlaka sabitlenmesi gerekir. Su üzerinde doğal bir dalgalanma olacağından, bu durum göz önünde bulundurulmalı ve mutlaka bir esneme payı bırakılmalıdır. Ağırlık olarak yaklaşık 1-2 tonu bulabilen beton bloklar, ilk etapta belirlenen bölgeye konumlandırılmalıdır.

Bu bölgeler belirlenmeden önce gerekli olan tüm hesaplamalar yapılmalı ve harita üzerinde koordinatlar belirlenmelidir. Sonrasında ise yüzen güneş enerjisi santralinin ana gövdesinin oluşumuna geçilir. Tasarım olarak her güneş enerjisi üretimi yapan firma birbirinden farklı bir stil ortaya koyar. Bu farklılık çalışma prensibi üzerinde bir değişikliğe neden olmaz. Suda yüzer güneş panelleri, karada kurulumu gerçekleştirilen güneş panellerine göre çok daha kolay bir şekilde gövde yerleşimi yapılır. Sistem bir yapbozun parçasını birleştirmek kadar basit bir şekilde kurulur. En son aşamada güvenilir bir şekilde güneş panelinin su üzerine sabitleme işlemi tamamlanır.

Panellerin taşınması sırasında kullanılmak üzere bir taşıyıcı, DC kabloların taşınması ve arıza durumlarında alanında uzman teknisyenlerin yürüyebilmesi için bir yürüyüş yolunun bırakılması olmazsa olmazdır. Sonrasında ise güneş enerjisi sistemlerinin doğru akımla her blok için ayrı üretim yapması sağlanır. Bu enerji eğer şebeke tarafından beslenecek ise, bu enerjiyi mutlaka alternatif akıma dönüştürmek gerekir. Bu noktada invertörler devreye girer. DC’den gelen kablolar, direkt olarak invertöre girerek AC olarak çıkış yapar. 2 farklı invertörün çıkışında bulunan AC kabloları 1 AC panoya bağlanmak üzere hazır hale getirilir. Sonrasında ise dağıtım firmasının trafoda yükseltme işlemi tamamlanarak dağıtım merkezine gönderilmesi sağlanır.

Yüzer GES Avantajları Minas Enerji ile

Su üzerine konumlandırılan fotovoltaik güneş panelleri, FPV veya yüzer fotovoltaik güneş enerjisi sayesinde kuleye yönlendirerek aynaları kullanarak konsantre güneş enerjisi üretimi gerçekleştirir. Suda yüzer güneş enerjisi paneller, 2016 yılından bu yana yenilenebilir enerji kaynakları söz konusu olduğunda ön plana çıkan bir teknolojidir.

Karada kurulumu gerçekleştirilen güneş panelleri ile kıyaslandığında, suda yüzer enerji santralleri daha avantajlıdır. Enerji tasarrufu bu sistem sayesinde çok daha fazla olur. Suda yüzen güneş panellerinin sunduğu en önemli avantaj ise elektrik depolama ünitesi ve şebeke bağlantıları için gereken sınırlı yüzeyler dışında herhangi bir araziye ihtiyaç duyulmamasıdır. Arazi tüketimi konusunda çok fonksiyonel imkanlar sunarken, dolayısıyla serbest kalan güneş çiftlikleri için kullanılan değerli arazi alanları daha farklı amaçlar için kullanılabilir. Özellikle şehirleşmenin daha fazla olduğu büyük ülkelerde güneş enerjisi panelleri için kara parçası bulmak daha zor olduğundan, yüzer güneş panelleri bu sorunu etkili bir çözüme ulaştırır.

Güneş enerjisi paneli kurulumu için tercih edilen firma seçimi en az ürün seçimi kadar önemlidir. Aksi takdirde güneşin sınırsız ve temiz enerjisinden faydalanmak isterken, beklentileri karşılamayan bir güneş paneli ile zarar etmek kaçınılmaz olabilir. Minas Enerji her zaman üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ön plana çıkmayı başaran, güneşten elde edilen enerjinin çevre ve insan sağlığına dost yönünün farkında olan profesyonel bir firmadır. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve teknoloji ile harmanlanan güneş enerjisi panelleri ile özellikle ticari ve sanayi işletmelerinin enerjiden tasarruf etmesini sağlayan bir çalışma prensibine sahiptir.

Minas Enerji’den alınan tüm güneş enerjisi panelleri garanti kapsamında sunulur. İstek ve ihtiyaçlarından yola çıkarak tasarladığımız GES kurulumu sonrası, karşınıza çıkabilecek her türlü soruna akılcı çözümler sunmaya devam ediyoruz. Bu sayede ana kalem giderlerinden biri olan elektrik faturasından tasarruf sağlayarak, uzun vadede ticari işletmenizde başarıyı yakalamak mümkün hale gelebilir. Sizde Minas Enerji farkını tek tıkla deneyimlemek ve alanında uzman kadromuzla iletişime geçmek için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Teklif Formu
Minas ile Enerjide Tasarrufu Keşfedin, Verimliliği Yaşayın!
Faturanızı bize iletin. Size en kısa sürede ulaşalım.